Bruce Schneier Lyfter Blicken I Ny Bok

Tomas Gilså har läst ”Liars & Outliers” – en utmärkt grundkurs i mänskligt beteende utifrån ett säkerhetsperspektiv.

  • Tomas Gilså
  • IDG.se
  • June 4, 2012

Bruce Schneier, it-säkerhetsbranschens husgud, har lyft blicken än en gång. Efter att ha börjat med ”Applied Cryp­tography” 1994 och fortsatt med böcker om allmän it-säkerhet, informationssäkerhet och praktisk säkerhet är han idag framme vid sin trettonde bok, ”Liars & Outliers”. Med den tar han steget upp på samhällsnivå.

”Liars & Outliers” förklarar säkerhet som en funktion av tillit, dess fördelar och tilkortakommanden. Förklaringarna bygger på såväl beteendevetenskap och sociologi som historia och juridik.

Resultatet blir en ganska spretig historia, som inte innehåller några större aha-upplevelser för den som följt hans skrivande och föredrag genom åren. Samtidigt är det en mycket redig och strukturerad genomgång av ämnet. Den som tycker att det går långsamt kan enkelt bläddra till nästa ställe där Schneier kommer in på saker som inte känns självklara. Som grundkurs i mänskligt beteende utifrån ett säkerhetsperspektiv fungerar den utmärkt. Begrepp som ”fångens dilemma”, ”allmänningens tragedi” och Dunbar-nummer gås igenom så att nybörjare förstår utan att tråka ut de mer inlästa.

”Liars & Outliers” fungerar även som en grundkurs i hur nedärvda och sociala funktioner påverkar vår tillit till varandra. Där tilliten slutar börjar säkerhetstänkandet, är en av hans poänger. En annan återkommande poäng är att vi har mycket att vinna på att se rationellt på olika hot och risker. Inte minst just för att mycket av vårt tänkande runt säkerhet baseras på nedärvda instikter som inte fungerar helt bra i vårt moderna samhälle.

Titeln anspelar på en tredje av Schneiers poänger – att vi måste tolerera ett visst mått av avvikelse från regler och normer. Dels för att våra system måste utmanas ibland för att utvecklas. Dels för att det helt enkelt kostar för mycket att tvinga in allt och alla i samma fålla.

Schneier går även igenom terrorism, aktuella händelser inom säkerhet och våra fördomar på sitt vanliga rationella sätt.

Bitvis känns Schneiers läsning lite grund, till exempel om hur primitiv kaninjakt och ostracism egentligen fungerade. Att han accepterar konspirationsteorin om hur bilindustrin ska ha förgjort spårvagnarna i USA känns lite oroväckande. I det stora hela verkar han dock ha fått med sig huvuddragen inom de olika områdena. Att en tredjedel av de 360 sidorna är notapparat bidrar till ett gott helhetsintryck.

Categories: Book Reviews, Liars and Outliers, Swedish, Text

Sidebar photo of Bruce Schneier by Joe MacInnis.